суббота, 26 января 2019 г.

З журбою радість обнялась.

«Пізнай свій край…себе, свій рід, свій нарід, свою землю – і ти побачиш свій  шлях у життя…» - ці мудрі пророчі слова великого філософа, подвижника Г.С.Сковороди, що пролунали понад 250 років тому, актуальні і в наш час.
Бо «Хто не знає минулого – той не має майбутнього»- говорить народна мудрість. От ми і зібралися для того, щоб зібрати цінні розповіді, спогади живих свідків історії переселення нашого села.

«З журбою радість обнялась» - під таким гаслом пройшло засідання «круглого столу», в сільській бібліотеці, присвячене 60-річчю часткового переселення села Лящівка. Завітали на ювілейну зустріч ті жителі села, які були свідками подій 60-річної давності. А події дійсно були памятними.
Про затоплення присулянських безкраїх лугів почали говорити десь у 1947 році, проте ніхто з селян не вірив в можливість апокаліпсису.

В 1956 – 1957 роках появилися в селі геодезисти, ходили по луках, заміряли, планувалося часткове затоплення села. Потім наїхало багато гуцулів і почали в урочищі Висока випилювать ліс. Дерево возили у склад  для будівництва.
Гості «круглого столу» були з усіх кутків старого села і розповіли, що переселення було стресовим для всіх.
 
-         У нас у Стінці була така родюча земля, і такий великий вільховий ліс перед хатою, що й краю йому не видно, - згадує Марія Вакуленко, якій на час переселення було 10 років. А у нашій старій хаті жили 25 лісорубів, які приїхали пилять і рубать той ліс перед розливом Кременчуцького моря. Мати їм варила їсти, а спали вони почергово 15 чоловік на печі ( така величезна піч була у хаті), а десять на долівці в соломі. Як сьогодні бачу цих чужих людей, які за проживання в нашій хаті подарували нам вільх на балки для нової хати.

 
Варто відзначити, що засідання «круглого столу» проведено з ініціативи сільського бібліотекаря Матяш В.М. та голови ветеранської ради села Кінаш М.А.. Захід проведено в музейній кімнаті, де все так сприяло теплій, дружній розмові.








Комментариев нет:

Отправить комментарий